A Smart-Film™ fólia

 

  A Smart-Film™ egy intelligens fólia. Egy olyan különleges fólia, amely közvetlenül üvegfelületekre rögzíthető, és amely feszültség hatására tejszerű, opálos állapotból azonnal teljesen átlátszóvá válik.

  A fény opálos állapotában is átjut rajta, így függöny helyett alkalmazva átengedi a fényt, kívülről mégsem lehet belátni még akkor sem, ha belül van világosabb. Ez elérhetetlen bármely mai függönnyel. Mindemellett jó hőszigetelő, visszaveri az infravörös sugarakat, ezáltal télen melegebbé, nyáron pedig hűvösebbé teszi a helyiségeket, így energiát takaríthatunk meg vele.

   Maga a termék egy optikai fólia, amely opto-elektromos hatást hoz létre speciális folyadékkristály segítségével.

   Jelenleg ezt a terméket széles körben alkalmazzák Európában, Amerikában, és Japánban. Hollywood-i sztárok, igazgatók, nagy autógyártók, multinacionális vállalatok használják az optikai üvegeket dekorációként felsőkategóriás luxusházaikban, épületeikben. A Disney-Park optikai fóliákat használ varázslatos effektjeihez, a Mercedes-Benz és a BMW pedig az autók üvegeihez alkalmazza.

   Villák, bankok, biztosítótársaságok, kórházak, szállodák, éttermek, ékszerboltok, emlékházak, múzeumok, templomok, irányító-központok használják ablakokon, ajtókon, és mennyezeten, míg a bevásárlóközpontok kristálytiszta képet adó, hátulról megvilágítható vetítővászonként alkalmazzák vevőik elkápráztatására.

 

A Smart-Film™ intelligens fólia a következő értékes tulajdonságokkal bír:

  • Alapállapotában tejszerű, opálos anyag, amely elektromos feszültség hatására átlátszóvá válik. A fólia egészen addig átlátszó, amíg a feszültséget fenntartjuk. A két végállapot (opálos és átlátszó) között fokozatmentesen, bármely köztes állapot is használható.

  • A Smart-Film™ kiváló minőségű, hátulról vetíthető vetítőfelületként használható. A kép kristálytiszta, gyakorlatilag csak a projektor minőségétől függ. A fólia mindkét állapotában rá lehet vetíteni, átlátszó állapotban hologramszerű képet kapunk, ugyanakkor látjuk a fólia mögött található tárgyakat is.

  • A fólia kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal bír, ennek elsősorban belsőépítészeti felhasználás esetén van jelentősége.

Az intelligens fólia működési elve:

A fólia valójában egy különleges folyadékkristály lap, amelyet két oldalról egy-egy speciális fólia borít.

  •  Feszültségmentes állapotban a polimerben található folyadékkristály molekulák rendezetlenek, így a fény képtelen áthatolni a fólián, ekkor látjuk tejfehérnek, opálosnak.

  • Feszültség alatt az elektromos tér hatására a folyadékkristály molekulák egy irányba rendeződnek, így a fény át tud jutni a fólián, ekkor látjuk átlátszónak.


 


(c)2009 Smart-Project Kft.